Reizen door…Vietnam

geschreven door Pim op

Als we het vliegveld van Hanoi uitlopen, negeren we de taxi’s en opdringerige Vietnamen die ze volproppen. Even verderop staat een local bus die, voor we goed en wel van het vliegveld af zijn, afgeladen wordt met vrolijk lachende schoolkinderen. Een uur later slenteren we, wat eerste indrukken rijker, met onze backpacks door de drukke straten van Hanoi. Op straat worden dan al tafeltjes en krukjes uitgezet die de restaurants van die avond gaan vormen, naast een klein mobiel keukentje. We zijn in Vietnam!

In het kort

DSC_2826We genieten van de heerlijke Vietnamese keuken. Spring rolls, bahn mi, verse vis, maar ook – zo letterlijk als je je dat voor kan stellen – kippenpoten, tijdens onze avontuurlijke scootertrip rond Hanoi (de stukken met nagels laten we aan ons voorbijgaan). Dan, eindelijk, landen Bram en Femmy, ons eerste bezoek op reis. De moeheid na hun vlucht weerhoudt hen er niet van diezelfde avond nog kikkerbillen te bestellen in het straatrestaurant dat we voor hen hebben uitgekozen.
DSC_2912De volgende dag drijven we al door de Ha Long Bay, op een luxe cruiseboot, onder het genot van heerlijke verse zeevruchten. Daarna gaat het snel: voor we het weten staan we weer in Hanoi. Ons bezoek is dan al gevlogen, naar Da Nang, waar supertyphoon Haiyan aan land dreigt te komen. Ons treinkaartje, waarmee we hen dachten bij te houden, annuleren we als de koers van de storm naar Hanoi wijzigt.
Een paar dagen later arriveren we (zonder problemen) alsnog in Hoi An, waar het bijna onafgebroken regent, tot we letterlijk DSC_3231de lobby van ons hotel uitdrijven in een kano. Zodra het kan treinen we dus maar in één keer door naar Ho Chi Minh City (HCMC) en zien daar toch Bram en Femmy nog! Met hen bezoeken we de tunnels van Cu Chi, restanten van de oorlogen die in het land gewoed hebben. Daarna nemen we de tijd in de Mekong Delta en, last but not least, voor een welverdiende zonvakantie op Phu Quoc eiland.

Bezienswaardigheden

DSC_3328– Talloze straatrestaurants in Hanoi
Ha Long Bay en Bai Tu Long Bay
– Schilderachtig Hoi An
– Ontelbaar veel scooters en de tunnels van Cu Chi in HCMC
– Drijvende markten in de Mekong Delta
– Zon, zee en strand op Phu Quoc eiland

Naar Vietnam

DSC_2847We vliegen naar Hanoi vanuit Kathmandu. Drie weken ervoor regelen we met MyVietnamVisa.com de benodigde ‘Letter of Approval’, waarmee we onze visa on arrival kunnen kopen en kunnen reizen door Vietnam. Verder is het, zeker in vergelijking met Nepal, allemaal erg eenvoudig. Er zijn weer busnummers en straatnamen en ook hier kunnen de mensen prima in het Engels uitleggen waar je moet zijn. Voor we het weten zitten we in een, voor onze standaarden, chique hotel, dat heel gewoon blijkt te zijn.

Vervoer, eten en slapen

DSC_2797De Fransen legden in de koloniale periode een prima spoorweg aan van Hanoi in het noorden, tot HCMC in het zuiden. Nachttreinen op dit traject zijn heel betaalbaar, maar niet altijd heel comfortabel; 17 uur in de trein van Da Nang tot HCMC blijkt best slopend te zijn. Als alternatief zijn er nachtbussen of vliegtuigen. Scooters zijn ideaal voor in en om de stad. Je weet niet wat je meemaakt als je, van het toeristische pad af, drie dagen gaat scooteren.
DSC_3350Over Vietnamees eten kan je zonder problemen een boek volschrijven. De Franse, Chinese en Aziatische keuken zijn allemaal vertegenwoordigd in een originele heerlijke mix die de Vietnamese keuken is. De beste restaurants vind je op de stoep en ’s middags staat daar een ander restaurant dan ’s avonds. Samengevat: laat het op je afkomen en ga alles lekker proberen, met een koud Vietnamees biertje erbij!
Hostels hebben we niet echt gezien tijdens het reizen door Vietnam. Voor $20 heb je al een kamer als in een hotel met TV, airco, DSC_2857 een koelkast en een badkamer met alles er op en er aan. Als het meezit, zit er zelfs een lekker ontbijt in de prijs inbegrepen. Daar kunnen, als je met z’n tweeën bent, twee dormbedden voor $12 niet tegen op.

Kosten

photoEen scooter huren kan voor nog geen $10 per dag en je even ergens laten brengen een fractie daarvan. Voor drie dagen Ha Long Bay en Bai Tu Long Bay betaalden we €150,- p.p.. De local ferry bij Vinh Long kost maar 2 eurocent! De trein van Hanoi naar Da Nang kost nog geen €25,- p.p. en mocht je een treinkaartje hebben gekocht en dat bij nader inzien toch niet willen gebruiken, dan krijg je, als je dat een beetje op tijd laat weten, vaak tot 90% van je geld terug. In één maand gaven wij met z’n tweeën in totaal ongeveer €2125 uit.