Overweeg een vakantie

geschreven door Pim op

Als vanzelfsprekend is geworden hoe relaxt reizen is, wordt snel duidelijk hoe relaxt wij eigenlijk zijn. We zijn natuurlijk altijd vrij om te blijven waar we zijn en het rustig aan te doen, maar vinden onszelf vaak onderweg naar weer een nieuwe plek. We lichten een paar plekken uit waar we prima langer hadden kunnen blijven, en dat wel of niet deden. Waarom eigenlijk?

Phu Quoc

Na China, Tibet en Nepal, kijken we in Vietnam ook wel een beetje uit naar de prachtige stranden die dit land schijnt te hebben. We missen de boot een beetje door slecht weer en reizen daarom redelijk non-stop door naar het zuiden. Eerst storten we ons op de Mekong Delta, door op eigen houtje dit gebied te verkennen met het openbaar vervoer. We komen, niet helemaal toevallig, uit in Rach Gia, waar de boot dan toch nog vertrekt, naar Phu Quoc, een bounty-eiland in Vietnam. In een hutje op loopafstand van het strand voor maar $15 met z’n tweeën, kunnen we het wel even uithouden. Althans, dat zouden we denken. Na drie dagen vertrekt Will al, die toevallig met ons meereisde. Na zeven dagen hebben wij het strand ook wel weer gezien en reizen we door naar Cambodja.

DSC_3494

Pai

Jiska blijft met een vriendin een tijdje langer in Pai, waar we in eerste instantie vooral heengingen voor een jungletocht. Na die ervaring reis ik terug naar Chiang Mai, ondanks dat het kleine dorpje in Noord-Thailand goed beviel en er in de omgeving nog genoeg te doen is. Ik wil proberen of ik in Chiang Mai wat werk kan doen. Ik heb er een leenlaptop geregeld met de eigenaar van een Thaise kookschool in ruil voor wat onderhoud aan zijn website. Jiska en Janneke verkennen de omgeving van Pai en relaxen wat in de hangmat en de hot springs. Noord-Thailand blijkt een prima plek om wat langer te verblijven. De sfeer is relaxt, het leven heel betaalbaar en je hoeft je niet te vervelen. In Chiang Mai verlengen we ons visum, om de reis terug naar Bangkok met nog wat tussenstops te kunnen doen.

DSC00695

Rekawa

Na meer dan 7 maanden reizen staan we aan de kustlijn van Sri Lanka voor weer een nieuwe ervaring. We gaan met een tour op zoek naar schildpadden, die hier ’s avonds hun eieren leggen. We worden gegidst door locals, die werken voor een natuurbeschermingsproject dat op dat moment geleid wordt door Andre en Imke, twee Nederlanders waarmee we snel goed kunnen praten. Er blijkt de mogelijkheid te zijn om hen een handje te helpen, in de vorm van vrijwilligerswerk en daarover hoeven we niet lang na te denken. De volgende tien dagen stellen we onze plannen in Sri Lanka uit en maken we pas op de plaats, althans zo lijkt dat, als we de Lonely Planet van Sri Lanka ernaast houden. Niets is minder waar. We vieren het nieuwjaarsfeest, midden in april, en helpen zoveel we kunnen bij Turtle Watch Rekawa, het lokale conservatieproject voor de schildpadden.

DSC_8405

Bang Saphan Yai

Maanden later vinden we ons weer in Thailand. Nu voornamelijk om een visum te regelen voor Mongolië. De reis daarnaartoe staat verder al vast, en zal twee weken later beginnen. Eerst regelen we de visumaanvraag en hebben daarna tijd te doden tot we het visum krijgen en het vliegtuig naar de laatste reisbestemming vertrekt. Tijd genoeg om de trein naar het zuiden te nemen en letterlijk te stranden in Bang Saphan Yai, een nietszeggend kustdorpje in Midden-Thailand. We vinden weer een goedkope bungalow, nu zo goed als aan het strand. De zee is hier warmer dan we ooit gevoeld hebben, langs het strand zitten goedkope eettentjes; kortom we zijn wat ons betreft weer in een paradijsje. Toch zijn we stiekem weer blij als we weer door kunnen. We halen ons visum en vertrekken naar Mongolië.

DSC_8804

Daniel Kahneman schrijft in zijn boek “Ons feilbare denken” (Thinking, Fast and Slow): “Overweeg een vakantie.” En vervolgt met de volgende alternatieven: “Geef je er de voorkeur aan om te genieten van een relaxte week aan een bekend strand waar je vorig jaar ook bent geweest? Of hoop je je voorraad van herinneringen te verrijken?”. Met zijn wetenschappelijke blik op ons denken slaat Daniel Kahneman de spijker op zijn kop. We kiezen uiteindelijke toch telkens weer het laatste.

De uitgelichte foto (bovenaan de pagina) komt van ons Instagram profiel.